Afrontant la Transformació Digital

Explicant el GRAN PERQUÈ

arrow

Per entendre completament per què hi ha un enfocament massiu en la digitalització i per què ens trobem constantment amb iniciatives per digitalitzar, hem demanat a un líder de l’Assistència Sanitària que ens expliqui PER QUÈ és tan important i què podem guanyar amb la transformació digital.

Mira la pel·lícula i coneix les perspectives d’un líder en salut.

3 prioritats 

La Comissió Europea va publicar una Comunicació sobre la transformació digital de la salut i l’atenció. La Comunicació té com a objectiu empoderar els ciutadans i construir una societat més saludable.

La Comunicació sobre la transformació digital de la salut i l’atenció identifica 3 prioritats:

  1. Accés segur dels ciutadans a les seves dades de salut, fins i tot a través de les fronteres, que permet als ciutadans accedir a les seves dades de salut a tota la UE.
  2. Medicina personalitzada mitjançant una infraestructura de dades europea compartida, que permet als investigadors i altres professionals posar en comú recursos (dades, coneixements, capacitats de processament i emmagatzematge informàtic) a tota la UE.
  3. Empoderament del ciutadà amb eines digitals per a la retroalimentació dels usuaris i l’atenció centrada en la persona utilitzant eines digitals per capacitar els ciutadans per cuidar la seva salut, estimular la prevenció i permetre el feedback i la interacció entre usuaris i proveïdors d’atenció sanitària.

Font/Referències

Evidència sobre telemedicina: millor experiència del pacient

arrow

El 2020, es va llançar una base de dades en línia per a solucions de telemedicina basades en evidències als hospitals. La base de dades ofereix una visió general de l’efecte de les solucions de telemedicina per als pacients als hospitals i és, pel que se sap, la més gran del món d’aquest tipus. La base de dades conté extractes de dades i avaluacions de més de 500 articles científics. Un estudi a través de més de 500 articles sobre els efectes de l’ús de solucions de telemedicina mostra que el major benefici és una millor experiència del pacient. Telemedicina basada en l’evidència en un entorn hospitalari (cimt.dk)

Com utilitzar?

Podeu cercar a la base de dades i filtrar la cerca per especialitats mèdiques, tecnologia, efectes clínics o experiència del pacient.

Els resultats de la cerca es mostren com a taules amb dades sobre diagnòstic, intervenció, tecnologia i resultats dels estudis en relació amb l’efecte clínic, l’experiència del pacient, l’economia i la implementació.

La base de dades TELEMED ofereix una visió general de la telemedicina basada en l’evidència en els entorns hospitalaris i serveix com a visió general inspiradora per als departaments d’hospitals clínics que busquen informació sobre telemedicina, així com altres persones interessades en solucions digitals basades en l’evidència als hospitals.

Mètode

Les dades del lloc es deriven d’una recerca bibliogràfica sistemàtica d’estudis aleatoris o estudis amb grups de control sobre l’efecte de la telemedicina en pacients hospitalaris. La cerca bibliogràfica es va dur a terme el setembre de 2019 pel Centre de Tecnologia Mèdica Innovadora (CIMT) de l’Hospital Universitari d’Odense i la Universitat del Sud de Dinamarca. L’any 2022 la base de dades es va actualitzar amb dades d’articles publicats el 2019-2021 (Cerca realitzada el 01-09-2021).

La base de dades també s’ha descrit al Journal of Telemedicine and Telecare. Llegiu l’article Base de dades TELEMED de telemedicina hospitalària [enllaç: Base de dades TELEMED de telemedicina hospitalària: Proporcionar informació sobre serveis de telemedicina basats en l’evidència als gestors hospitalaris i als professionals de la salut – PubMed (nih.gov) ]. 

Font/Referències

 

Tendències i expectatives dels ciutadans

arrow

Quines expectatives han d’anticipar cada cop més els professionals sanitaris dels ciutadans com a conseqüència d’una societat més digitalitzada?

Mirant l’avui i el futur

Si fem una ullada a la nostra societat podem veure que la tecnologia digital ja està integrada en moltes parts de les nostres vides. Per tant, només podem suposar que els futurs ciutadans esperaran el mateix nivell de serveis digitals en el sector sanitari. A més, veiem una tendència del ciutadà a convertir-se cada cop més en un consumidor sanitari que espera que es tinguin en compte les seves necessitats individuals. A continuació, esbossem 4 tendències futures pel que fa a les expectatives dels ciutadans envers el sector sanitari:

Igualtat en les reunions amb els professionals sanitaris 

El coneixement s’està democratitzant cada cop més, el que significa que la informació sobre malalties i tractaments s’està fent fàcilment disponible i els ciutadans en general estan més ben informats. La recollida de dades generades pels ciutadans, per exemple, a través de rellotges intel·ligents està augmentant significativament. Un estudi de l’empresa danesa Operate mostra que el 41% dels 1.500 danesos recullen dades de salut per iniciativa pròpia i el 60% dels danesos estan d’acord que les dades generades pels ciutadans oferiran, en general, un millor tractament al sistema de salut pública.

El ciutadà es troba doncs amb els professionals sanitaris amb l’esperança que les seves pròpies aportacions es prenguin seriosament. En comptes d’una relació jeràrquica on el professional sanitari és l’expert, els ciutadans esperaran una cooperació més igualitària amb els professionals. En general, s’espera que els ciutadans tinguin un paper més central en el seu propi tracte.

Connexió entre serveis sanitaris 

En molts aspectes de la nostra vida, estem acostumats als serveis connectats. Pagament per transformació pública, on paguem tren, autobús i metro amb un sol bitllet, identitat digital connectada a serveis digitals públics, comunicació digital, apps que es connecten a un smartwatch, etc. En alguns països més que en altres. Això genera expectatives de cooperació entre els proveïdors sanitaris, l’intercanvi de dades i connexions fluides entre sectors i professionals. I fins i tot les expectatives d’intercanvi de dades entre el sector sanitari i els familiars més propers, que poden tenir un paper important en el tractament.

Quan i on em convé 

Molta gent s’està acostumant a la banca en línia, les compres per Internet i les reunions virtuals, per exemple, mitjançant Zoom, Meet i WhatsApp. Comprem queviures i menjar per emportar per internet i els portem directament a casa nostra. En molts llocs, també veiem una explosió de l’automesura a través dels rellotges intelligents.

Tot plegat, ens estem acostumant a que els serveis siguin cada cop més accessibles per a nosaltres en tot moment del dia i que es lliuren a casa nostra en comptes d’anar al servei.

És d’esperar que això comportarà un augment de les demandes de telemedicina i consultes de vídeo, xat, intercanvi de fotografies, autoreserva, etc., que ja està molt estesa en alguns països. A més, és probable que augmenti el tractament a casa vostra en comptes de la clínica, el control de la llar, l’ús d’elements portàtils i les dades de resultats informats del pacient (PRO). Amb el temps, és probable que també hi hagi una demanda de drons per al transport de mercaderies, mostres de sang, etc., així com robots per, per exemple, rehabilitació a la llar.

Tractament i informació adaptada a mi 

En un moment en què la seqüenciació gènica s’està tornant prou barata perquè la majoria s’ho permeti i on la medicina personalitzada està en desenvolupament ràpid, s’espera que hi hagi una empenta per al tractament, la rehabilitació i fins i tot la prevenció adaptada específicament al nostre genoma, factors de risc i preferències personals.

Amb la revolució de la informació, tenim fàcil accés a la informació, així com intel·ligència artificial i algorismes que prediuen les nostres necessitats i preferències i personalitzen els serveis i ofertes que ens presenten. Això està molt estès amb serveis com Netflix, Youtube, TikTok, Amazon, etc. A través de grups de xarxes socials com Facebook tenim accés a xarxes socials orientades als nostres interessos, on podem compartir informació i experiències, com ara opcions de tractament, medicaments, etc.

Aquestes tendències impliquen que cada vegada som cada cop menys propensos a estar satisfets amb la informació general sobre malalties i tractaments a què hem d’accedir des d’un lloc web o un fulletó. Esperem rebre coneixements adaptats i específicament rellevants per a nosaltres. En la selva de la informació i la desinformació, també necessitarem ajuda professional per entendre quina és la informació rellevant i fiable i què significa per a nosaltres.

Font/Referències

Reflexió:

  • Quines expectatives haurien d’anticipar els professionals sanitaris de la ciutadania a causa de la creixent digitalització de la societat?
  • Reconeixes les tendències i expectatives descrites?
  • De quina manera podeu fomentar una associació més col·laborativa i equitativa amb els pacients, assegurant-vos que les seves necessitats i contribucions individuals es prenguin seriosament?
  • Com es pot millorar la comunicació i la cooperació entre els proveïdors i sectors sanitaris per millorar l’experiència global del pacient i la continuïtat de l’atenció?
  • Quins reptes sorgeixen de l’abundància d’informació i desinformació en el domini sanitari, i com poden els professionals sanitaris orientar els ciutadans per navegar i comprendre aquesta informació?